Svečanom akademijom obeleženo 177 godina čitališta u Smederevu

SMEDEREVO, 25. april 2023 – Smederevska Narodna biblioteka tokom ove nedelje obeležava jubilej, a središnji deo proslave bila je današnja svečana akademija na Pozajmnom odeljenju. Bila je to prilika da se podseti na bogatu istoriju ove kuće, započetu pre 177 godina osnivanjem Smederevskog čitališta, baš kao i da se uruče nagrade i priznanja darodavcima i prijateljima biblioteke, najvernijim članovima i najrevnosnijim čitaocima.

Prva biblioteka u Smederevu formirana je još u 15. veku, na dvoru Đurđa Brankovića. Ipak, godina je koja se uzima za nastanak sadašnje ustanove je 1846. Tada je popečitelj unutrašnjih dela Ilija Garašanin do saglasnost za osnivanje čitališta u Smederevu, a ukaz o formiranju je potpisao Jovan Sterija Popović.

Biblioteka je, kao i ostatak Smedereva, pretrpela ogromnu štetu tokom petojunske eksplozije 1941. Zgrada biblioteke je srušena do temelja, iz bibliotečkog fonda sačuvano je samo 68 knjiga. Ponovo9 će početi da radi dve godine kasnije i da popunjava fond.

Od 1991. godine Narodna biblioteka Smederevo je u novom zdanju, deo zgrade tadašnjeg Doma kulture, gde se i danas nalazi. Prostorije biblioteke su namenski građane, 1.900 kvadratnih metara, u kojima je danas smešteno više od 200 hiljada bibliotečkih jedinica, na sedam odeljenja, sa 8 hiljada članova. Svakog dana ovde prođe 500 korisnika.

Ovogodišnju proslavu prate i brojne izložbe, stručna predavanja, književne susreti i večeri, a program obeležavanja zaključiće predstavljanje novog sadržaja Smederevske digitalne biblioteke – digitalizovanog izdanja „Glasa Podunavlja“ od 1927. do 1940. godine.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!